Vragen beantwoord

De grootste Misvatting: Een systeem met micro-omvormers is beter en zorgt voor minder gevaar.
Deze informatie is helaas onwaar!
Of een systeem met micro-omvormer raadzaam is hangt sterk af van de hoeveelheid schaduw. Wanneer je op nagenoeg alle zonenpanelen binnen de installatie schaduwwerking zou verwachten, dan is een micro-omvormer systeem zeker aan te raden. Een micro-omvormer systeem heeft een hogere aanschafwaarde, je hebt immers per paneel een omvormer in plaats van 1 centrale omvormer voor alle zonnepanelen. Wanneer je dus op nagenoeg elk zonnepaneel schaduwwerking zou ondervinden,  zorgen de micro-omvormers voor een hoger redendement en verdien je de investering zeker terug! Wanneer je echter op enkele panelen schaduwwerking zou ondervinden, is dat niet zo en verdien je de investering niet terug. Sterker nog het systeem voegt dan niets toe ten opzichte van een systeem met 1 centrale omvormer. Schaduwwerking op enkele panelen kunnen we opvangen met optimizers die ook nog eens een stuk gunstiger geprijsd zijn.

Het is ook een misvatting dat wanneer je met micro-omvormers zou werken er minder brandgevaar is. String-omvormers hebben tegenwoordig nagenoeg allemaal vlamboogdetectie (AFCI) wanneer er gevaar gedetecteerd wordt. Deze vlamboog detectie zorgt ervoor dat wanneer er overspanning of kortsluiting dreigt of is de omvormer uitschakelt en daarmee het gevaar is geweken. Daarnaast zorgt met name de kwaliteit van het installatiewerk van monteurs voor brandgevaar! Wanneer monteurs zonnepanelen niet goed aansluiten, is er kans op kortsluiting wat uiteindelijk voor brand kan zorgen.

Het internet staat helaas vol met onjuiste informatie over micro-omvormers. Ook van veel installateurs krijg je helaas weinig goede informatie over deze micro-omvormers. Veel installateurs werken met een percentage aan marge op producten, deze zijn simpelweg meer gebaad bij de verkoop van micro-omvormers omdat die hoger in prijs zijn dan een ‘stringomvormer’. 

Micro-omvormers zijn zeker een goede oplossing en een kwaliteitsproduct wat Warmte Zon ook installeert. Dit doen we écht alleen als het voordeel op zou leveren binnen de installatie.

Wat is de salderingsregeling?
Salderen houdt in dat je op jaarbasis je volledig opgewekte stroom, wat terug gevloeid is naar het stroomnet, mag aftrekken van de Stroom je die in totaliteit hebt verbruikt. Daarmee hoeft er geen rekening gehouden te worden met piek of dal verbruik. Stel dat je dus 4000 kWh hebt opgewekt met je installatie en je hebt een verbruik van 4600kWh dan ben je aan je energiemaatschappij geld verschuldigd over 600 kWh (4600 kWh verbruik – 4000 kWh opwekking = 600 kWh) 

Wanneer wordt de salderingsregeling afgeschaft?
Het antwoord is op dit moment onbekend. Er is namelijk nog GEEN besluit genomen over de salderingsregeling door de regering. Het voorstel is weliswaar akkoord bevonden door de tweede kamer, echter de eerste kamer heeft nog geen besluit genomen. De stemming over deze salderingsregeling in de Eerste kamer wordt telkens uitgesteld. 

Panelen met een hoger WP (wattpiek) zijn beter.
Deze stelling is ook onjuist. Panelen met een hoger Wattpiek, zijn groter en zijn veelal per cm² omgerekend net zo efficiënt of goed als panelen met een lagere opwekking. Je kunt dus veelal stellen dat hoe hoger het Wattpiek van een zonnepaneel, hoe groter het zonnepaneel is. 

Europese zonnepanelen zijn beter.
De meeste zonnepanelen worden geproduceerd in China. Sterker nog: er zijn bijna geen merken in Europa die werkelijk in Europa zonnepanelen produceren, ook die panelen worden in het Oosten (voornamelijk China) geproduceerd. Veel zonnepanelen zijn tegenwoordig hartstikke goed en kunnen meer dan 10 jaar meegaan. Ook zonnepanelen van niet bekende merken zijn zeker niet kwaliteit loos!

Wat is een PV-verdeler?
Een Pv-verdeler kan ervoor zorgen dat er geen kabeltraject meer naar de meterkast hoeft te worden ‘getrokken’. Wanneer er in de meterkast 1 groep wordt gebruikt waarop slechts 1 apparaat is aangesloten (over het algemeen de wasmachine óf wasdroger) kan er gebruik gemaakt worden van een Pv-verdeler. Een Pv-verdeler is een soort kleine meterkast met een stopcontact waar alsnog dit losstaande apparaat op kan worden aangesloten. 

Het Stroomnet is overvol
Dat klopt! Het stroomnet in Nederland is in veel gebieden niet optimaal geschikt voor een hoge teruglevering aan stroom, maar eveneens ook niet voor een hoge stroomvraag. Om die reden worden er op enkele plekken nieuwe stroomaansluitingen geweigerd tot nader order om het net te ontzien. Dit gebeurd met name bij grote stroomverbruikers zoals bedrijven.

Op een extreem goede zomerse dag kan het dan ook zijn dat een zonne-energie installatie op sommige momenten soms niet terug kan leveren. Veelal duurt die periode waarin niet terug geleverd kan worden naar het stroomnet slechts diverse minuten tot hooguit zo’n 45 minuten. Dit soort moment komen dan op goede zomerse dagen voor en kunnen enkele keren per dag zijn. Op andere moment in het jaar, blijft de installatie echter gewoon optimaal functioneren.